Antik Taş Ocağında Genç Yeteneklerden Müzik Şöleni

Türkiye’nin en başarılı genç piyanistlerden Can Çakmur, kemancı Deniz Şensoy ve Azeri çellist Jamal Aliyev tarih, doğa ve sanatın adresi Gümüşlük’te buluştu.

Antik Taş Ocağında Genç Yeteneklerden Müzik Şöleni
Antik Taş Ocağında Genç Yeteneklerden Müzik Şöleni

Türkiye’nin en başarılı genç piyanistlerden Can Çakmur, kemancı Deniz Şensoy ve Azeri çellist Jamal Aliyev tarih, doğa ve sanatın adresi Gümüşlük’te buluştu. 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında tarihi Antik Taş Ocağında gerçekleşen gecede Bodrum’un sanat çevreleri ve bölgede yaşayan yabancı konuklar konsere büyük ilgi gösterdi.

Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunu üstlendiği 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 3 genç yeteneği 2500 yıllık tarihi taş ocağında ağırladı. Yüksek standartlardaki hijyen kurallarına uyulan festival alanındaki beş yüze yakın sanatsever Jamal Aliyev, Can Çakmur, Deniz Şensoy üçlüsünü sosyal mesafe kurallarına uyarak izledi. Festivalin sanat yönetmeni devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay konseri ön sıralarda izleyenler arasındaydı. Açılışta bir konuşma yapan Onay, kemancı Deniz Şensoy’un rahatsızlığı nedeniyle konsere gecikerek katılacağını duyurdu. Gülsin Onay izleyicilere, “Dün akşam gençlerimiz çok güzel bir konser verdi. Bu akşam da çok yetenekli gençleri dinleme fırsatı yakaladık” diyerek Jamal Aliyev, Can Çakmur ve Deniz Şensoy konseri ve 30 Ağustos Pazar günü piyano ustalık sınıfına katılan 11 genç piyanistin verdiği konserin biletlerinden elde edilen gelirin GFA burs fonuna aktarılacağını belirtti. Ayrıca festivale uzun yıllardır verdiği destekle bilinen Avukat Alican Polat’ın adına gerçekleştirilen etkinlik öncesinde, Polat’ı sahneye davet ederek teşekkürlerini etti.

Tarihi Mekanda Piyano, Keman ve Çello İçin Yazılmış İki Yapıt Seslendirildi

Bodrumlu klasik müzikseverlerin karşısına Rus romantizminin son büyük bestecisi Sergei Rachmaninoff’un bir eseriyle çıkan Jamal Aliyev ve Can Çakmur ikilisi, bestecinin “Trio élégiaque No. 1 in G minör” adlı üç çalgı için yazılmış eserini, çok büyük bir ustalıkla icra etti. Sergei Rachmaninoff’un 18 yaşındayken Moskova'da bestelediği eser, “Trio élégiaque”lerin hem ilki hem de sanatçının gençlik yıllarında bestelediği virtüözitesi yüksek eserlerden biri olarak göze çarpıyor. İlk bölümün ardından gecenin ikinci yarısında tekrar sahneye gelen Azerbaycanlı çellist Jamal Aliyev ve genç piyanist Can Çakmur’a, rahatsızlığına rağmen Deniz Şensoy da kemanıyla eşlik etti. Üçlü, bu defa Robert Schumann’dan bir eserle Bodrumlu klasik müzikseverlerin karşısına çıktı. Alman romantizm akımının öncülerinden Robert Schumann’ın piyano üçlüsü için 1847’de yazdığı, “Re minör No. 1, Op. 63”, başlıklı eserini seslendiren müzisyenler, mükemmel performanslarıyla göz doldurdu. Dört bölümden oluşan eser, son derece romantik bir tarza sahip ve modern repertuar içinde Schumann'ın üçlülerinin en ünlüsü olarak değerlendiriliyor.

Alkışları Hak Eden Üçlü

Geçtiğimiz sene İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) tarafından “Yarının Kadın Yıldızı” ödülünün sahibi keman sanatçısı Deniz Şensoy, yurtiçinde ve yurtdışında solo ve oda müziği konseri vererek katıldığı pek çok yarışmada birincilik ödülüne layık görüldü. İlk konserini 8 yaşında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile veren, 2018 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları bölümünden Rasim Bağırov’un öğrencisi olarak mezun olan genç keman sanatçısı Deniz Şensoy, Gümüşlük’teki Antik Taş Ocağında sergilediği yeteneğiyle dikkatleri çekti. Üçlünün bir diğer başarılı üyesi ise Tokyo Filarmoni, Tokyo Senfoni, İskoç Kraliyet Orkestrası gibi orkestralar eşliğinde Wigmore Hall, Salle Cortot, Tokyo Opera City gibi konser salonlarında yer almış piyanistimiz Can Çakmur, 2018 yılı 10. Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması ve 2017 İskoç Uluslararası Piyano Yarışması birincisi oldu. 2012 yılından itibaren aralarında Alan Weiss, Arie Vardi, Ewa Kupiec, Leslie Howard ve Robert Levin’in de bulunduğu pek çok değerli sanatçıyla Mendelssohn-Akademie, The Holland International Music Sessions, Liszt-Akademie Schillingsfürst ve burs da aldığı Liechtenstein Uluslararası Müzik Akademisi gibi akademilerde çalışma imkânı buldu.

Halen eğitimine Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar'da Grigory Gruzman ve Belçika'da Diane Andersen ile devam ediyor. 43. İstanbul Müzik Festivali'nde Sascha Goetzel yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile açılış konserinde ve 46. İstanbul Müzik Festivalinde Festival Buluşması konserlerinde de yer alan Çakmur’a, Gümüşlük’teki konserde, Azeri çellist Jamal Aliyev de eşlik etti. 1993 doğumlu Aliyev, 2017 yılında dünyaca ünlü BBC Proms Festivali kapsamında BBC Konser Orkestrası ile birlikte Londra’daki 8 bin kişilik Royal Albert Hall’da ilk defa sahne aldı. 2005 yılında dünyanın en büyük ustalarından Rostropowitch’ten Paris’teki evinde özel ders alan Jamal, 2008 yılında Londra'daki Yehudi Menuhin müzik okuluna kabul edildi. Aliyev, Warner Classics ve Fazıl Say ile beraber Avusturya’da çıkaracağı ve Four Cities sonatının da yer alacağı albüm çalışmasına hazırlanıyor.